1 mei 2014 – APERA

Banner Apera

Op donderdagavond 1 mei vond een bijzonder concert plaats in de Staatsliedenbuurt genaamd APERA. Een muziektheatervoorstelling gebaseerd op apenzang.

In APERA worden door het Egidius Kwartet vier apen ten tonele gevoerd. Het zijn uiterst beschaafde, gecultiveerde apen, netjes gekleed in rok, zoals het hoort op het concertpodium. Je zou bijna zeggen dat het mensen zijn, als ze niet zo overmatig behaard waren. Onder begeleiding van piano, cello en sax/klarinet vertolken de apen muziek van een eindeloze schoonheid, met trage, polyfone zanglijnen, die letterlijk zijn gebaseerd op authentieke apenzang.

Tegenover dit staaltje kunst staat een concertbezoeker, een nerveuze verschijning, gespeeld door Marien Jongewaard. Ooit was hij zelf een winnaar, maar de wereld is veranderd en de apen hebben het podium veroverd.

Met een complex aan tegenstellingen stellen regisseur Jetse Batelaan, tekstschrijver Erik-Ward Geerlings en componist Huba de Graaff de vraag hoe goed we eigenlijk tegen ons verlies kunnen in een wereld waarin succes de norm is en die steeds hogere eisen stelt aan onze beheersing.

Voor de APERA deed componist Huba de Graaff onderzoek naar de oorsprong van zang. Ze ontdekte in haar onderzoek naar de zangkunst van apen treffende overeenkomsten met middeleeuwse meerstemmige zang. De APERA werd uitgevoerd door het Egidius Kwartet met spel van Marien Jongewaard. Libretto is van Erik-Ward Geerlings, composities van Huba de Graaff en de regie was in handen van Jetse Batelaan.

IMG_2383Bekijk hier de foto’s.